5 Kasım 2010 Cuma

Migros duyarlılığı (Engelliler için Alış-veriş arabası)

4 kasım 2010 günü, mezun olduğum İstanbul Kültür Üniversite'sine hocalarımı ve arkadaşlarımı ziyarete gitmiştim (hoş bunu haftada bir gün bazen de iki olmak üzere tekrarlıyorum, okulumu ve hocalarımı seviyorum).


Okulun yanında bulunun Airport AVM'ye uğradım, evime dönmeden biraz alış-veriş yapmak için; alış-veriş için seçtiğim firma Migros'du, kapıdan girince bizim alıştığımız küçük alış-veriş sepetlerini aramaya başladım çünkü ancak o sepeti kucağıma koyup mağazada bağımsız dolaşabilme imkanım var, büyük olan tekerlekli sepetleri, tekerlekli sandalye ile aynı anda kullanmanız mümkün değildir; neyse...

bulamayınca da mağaza görevlilerinden yardım istedim ''Güvenlik sebebiyle kaldırıldı'' cevabını aldım, bunun üzerine ''Engelli alış-veriş sepetiniz var mı?'' diye sorduğumda...dikkat edin ''var mı? - nerede''diye sormadım çünkü henüz ülkemizde bunun yaygınca kullanıldığı bir yer göremedim, ilk kez 2006'da İngiltere'ye gittiğimde Tesco marketler zincirinde görmüştüm. Tabiiki ellerinde mevcut böyle bir sepet yoktu (diğer şubelerden emin değilim belki 5M'de vardır), mağaza görevlileri bana alış-veriş süremde bir kişinin eşlik edebileceğini söylediler, çok da naziklerdi.(ben o kadar nazik kalabildiğimi söyleyemeyeceğim, olumsuzluklar çileden çıkarıyor)
Pek tabii kendilerinin atladığı birşey değildi bu, Migros Yönetimi'nin atladığı kusurdu. Şikayetimi ve bilgilerimi yanıma gelen bir hanımefendi not aldı. Alış-verişimi ise onların nazik yardımını reddederek, elimdekileri tek tek bir kasaya getirip bırakmak suretiyle devam ettirdim, çünkü Engelli olmak her işiniz için birinizin sizin peşinizden koşması demek değildir!..

İhtiyaç duyduğumuzda ve ya  ENGELLENDİĞİMİZDE biz bunları ifade edebilecek nitelikte kişileriz.

Birazcık vaktimden çaldım ama teker teker de kasaya getirip bırakıp, alış-verişime devam etmek suretiyle, tamamladım.

Ve bugün 24 saat tamamlanmamıştı ki Migros tarafından arandım; ''Şikayetimin değerlendirildiği, haftasonu tüm Migros şubelerine Engelli Alış-veriş sepetlerinin temin edileceğini'' tarafıma bildirdiler.



Fotoğrafta gördüğünüz Bedensel Engelliler için tasarlanmış, bütün tekerlekli sandalyelere uyumlu Engelli alış-veriş arabasıdır, tekerlekli sandalyenize kimsenin yardımı olmadan, üzerinde (sağında ve solunda) bulunan iki mandalımsı bir mekanizma ile sandalyenize monte edilip, (ellerinizle onu tutmanıza gerek kalmadan) siz sandalyenizin lastiklerini çevirdikçe o da sizinle beraber ilerleyebilecek bir tasarımdır.

(Özel olarak ekstra ilgilenen Airport AVM MİGROS Mağaza sorumlusu İsmail Hocaoğlu'na teşekkürler)

Teşekkürler Migros bu duyarlılık ve saygı için diyorum.

3 yorum:

  1. Helal olsun migrosa.

    YanıtlaSil
  2. ve helal olsun duyarlı ve azimli kardesim ömür kinay'a...

    YanıtlaSil
  3. önce sizi tebrik ederim,benim annemde sizin gibi universitede başarılarla dolu bir engelli ve eşimde engelli buarada, evet türkiyede engelleri yıkmadan engelleri kaldırmadan olmuyor annem hep beni buyuturken ben kimsyey muhtaç olmadım kızım hep kendim kendime sahip cıkdım derdi oyle gruru duyardımki anlatamam, şimdi aynı örnek gözümün önünde sizin kararlılığınız ve başarınız ortada... ve unutmadan engelli arkadaşalr abileirmiz ablalrımız buyuk marketlerde sizler için ayrılmış engelli kasaları mevcut buralarda sırada beklemek zorunda değilsiniz sizin için kasa açmak zorundalar bu genelde bilinen birşey ama bazı marketler bunu uygulamak istemiyorlar kozyatağı kozzydeki migros gibi... umarım bu biran evvel değişir eşim ms hastası annem ise ortepedik engelli ve sıkılgan yaşlarda alışverişe cıkınca hemen bitirmek isityorlar ozellikel yorgunluk durumalrı normal bir insandan daha fazla oldugu dusunulurse... Migros yetkilileri bunuda gözönünde bulundurumu acaba :) eşim her gidişinde konuşuyor ama henuz bir ilerleme yok..

    Descartes08
    ;)

    YanıtlaSil